SANDA SANSHOU

• Το SANSHOU (ελεύθερο χέρι) ή SANDA (ελεύθερη μάχη) είναι ένα άθλημα πλήρους επαφής που περιλαμβάνει έναν
μεγάλο αριθμό τεχνικών του WUSHU KUNG FU μεταξύ των οποίων χτυπήματα με χέρια, πόδια αλλά και παλαιστικές τεχνικές ανατροπής.

• Οι αγώνες SANSHOU γίνονται πάνω σε μία υπερυψωμένη εξέδρα διαστάσεων 8Χ8 που ονομάζεται LEI TAI. Ένας αθλητής ανακηρύσσεται νικητής συγκεντρώνοντας περισσότερα σημεία σε κάθε έναν από τους δύο γύρους των δύο λεπτών που διαρκεί ο αγώνας. Ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας υπάρχει και τρίτος γύρος που κρίνει το αποτέλεσμα. Αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή νοκ αουτ.

• Οι μονομαχίες πάνω στο LEI TAI έχουν τις ρίζες τους στην Κίνα πολλούς αιώνες πριν. Οι μαχητές πάλευαν όχι μόνο με γυμνά χέρια αλλά και με όπλα και το αποτέλεσμα ήταν συχνά ο σοβαρός τραυματισμός ή ακόμα και ο θάνατος. Ένα παράδειγμα είναι ότι στο πρωτάθλημα της Κίνας το 1928 οι αγώνες ήταν τόσο σκληροί που δεν επιτράπηκε στους μαχητές που πέρασαν τις προκριματικές φάσεις να αγωνιστούν από φόβο μήπως χάσει τη ζωή του κάποιους από τους σπουδαίους δασκάλους της εποχής .

Παύλος Σερδαρίδης


Η χρήση προστατευτικών γαντιών και κάποιοι κανόνες δημιουργήθηκαν από τον κινεζικό στρατό τη δεκαετία το 1920 στην επαρχία Kuomintang στην ακαδημία Whampoa. Αργότερα άρχισε να διδάσκετε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
• Το SANDA στη σημερινή του μορφή αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όταν η Κινεζική Κυβέρνηση συγκέντρωσε όλους τους μεγάλους δασκάλους της χώρας με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος κανονισμών που να επιτρέπει τη συμμετοχή σε αθλητές από διαφορετικά στυλ του KUNG FU.
• Για να περιοριστεί ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού υιοθετήθηκε η χρήση προστατευτικών (θώρακας – κάσκα – γάντια – επικαλαμίδες). Τα κλειδώματα και οι τεχνικές στραγγαλισμού δεν επιτρέπονται, ενώ η μάχη δεν συνεχίζετε όταν οι αθλητές πέσουν στο έδαφος, για να εξασφαλίζετε η γρήγορη ροή των αγώνων και το θέαμα.
• Η ποικιλία των τεχνικών, ο ρεαλισμός και η έμφαση στην ασφάλεια των αθλητών που συμμετέχουν, αποτελούν εγγύηση για ένα άθλημα πλήρους επαφής με υψηλό δείκτη θεάματος.
Το Sanshou - Sanda καλλιεργείται στα σωματεία της Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ. από το 1988, χρονιά κατ' την οποία διοργανώθηκε από την Ελλάδα, στην Αθήνα, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΓΟΥΣΟΥ. Στο πρωτάθλημα αυτό είχαμε σαν χώρα την πρώτη μεγάλη διάκριση στο Sanda, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα 60 κιλά, από τον αθλητή Παύλο Σερδαρίδη. 

Βετίμης Κωνσταντίνος


Από το 2000 ξεκίνησε συστηματικά η διδασκαλία και η διάδοση του sanda στα σωματεία της ομοσπονδίας με σεμινάρια, άρθρα επιδείξεις και αγώνες. Από τότε είναι αναπόσπαστο τμήμα των διασυλλογικών και Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Η χώρα μας συμμετέχει ανελλιπώς από το 2000 σε όλα τα Πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, κατακτώντας στο sanda σημαντικό αριθμό μεταλλίων και πολύ υψηλές θέσεις. Η πιο μεγάλη διάκριση ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον αθλητή Κωνσταντίνο Βέτιμη, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Wushu που πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Πεκίνο.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες στον κόσμο, διοργανώνονται επίλεκτοι αγώνες στους οποίους συμμετέχουν αθλητές του sanda, αντιμετωπίζοντας με εξαιρετικά αποτελέσματα, αθλητές από άλλα αγωνιστικά στυλ. Οι τεχνικές του sanda εάν εφαρμοστούν με γυμνά χέρια αποτελούν ένα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα μάχης. 

Μια άλλη μορφή του sanda είναι το QINGDA (ΤΣΙΝΤΑ), το οποίο χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές, εντούτοις το ποσοστό δύναμης επαφής είναι περίπου στο 10%. Στο Qingda δεν επιτρέπονται ευθεία χτυπήματα στο πρόσωπο και οι ρίψεις εκτελούνται μέχρι το ύψος του στήθους. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδανικό για αθλητές που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος μια μαχητική τέχνη, να αποκτήσουν τεχνικές που όταν βρεθούν σε αληθινή θέση άμυνας θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αλλά δεν επιθυμούν αγώνες πλήρους επαφής. Ακόμα είναι καλό για παιδιά σαν τμήμα της εισόδου τους στο δρόμο του sanda. Επίσης αποτελεί μια σημαντική τεχνική αυτοάμυνας η οποία διδάσκεται εύκολα σε γυναίκες.

Η ύλη του sanda έχει οργανωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία να διδάσκεται σε εννέα (9) επίπεδα και αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο μια άρτιας εκπαίδευσης. Έτσι είναι εξαιρετικά βατό σε κάθε αθλητή να διδαχτεί και να αφομοιώσει αυτή την ύλη και αν το επιθυμεί να αποκτήσει το τίτλο του προπονητή sanda.

Μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γουσου - Κουνγκ Φου.
Αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία
Αθλητισμού με το υπ' αριθμ. 12/2456 ΦΕΚ.

Επικοινωνία

Αρτάκης & Ελλησπόντου, 133 41 Άνω Λιόσια & Κωνσταντινουπόλεως 59, 133 42 Άνω Λιόσια
Χάρτης

+30 693 672 1714

board@wushu.org.gr