η σελιδα ειναι υπο κατασκευη

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ.

 

Η Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ. ιδρύθηκε το 1993. Αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) τον Ιούνιο του 2000 και δυο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε από την Ολυμπιακή Ελληνική Επιτροπή (Ε.Ο.Π). 

Από το 1995 η Ομοσπονδία είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ΓΟΥΣΟΥ (International Wushu Fedaration- IWUF) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ΓΟΥΣΟΥ (European Wushu Federation - EWUF). Το 1994 το άθλημα του ΓΟΥΣΟΥ αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF) ενώ τον Ιούνιο του 2001, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε την IWUF. Στην Ελλάδα απαριθμεί 130 σωματεία, τα 82  ήδη εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υπουργείο και 48 σε διαδικασία. Στο άθλημα εξασκούνται στην Ελλάδα περίπου 6.000 αθλητές. Καλύπτει γεωγραφικά το 72% της χώρας και στην Αθήνα διαθέτει τουλάχιστον έναν σύλλογο σε κάθε Δήμο.
 
Σε ετήσια βάση διοργανώνονται περίπου πενήντα (50) μεγάλα events – διασυλλογικά και τοπικά πρωταθλήματα, σεμινάρια διαιτησίας, επισκέψεις σε σχολεία και διδασκαλία του αθλήματος μας, προπονητικά σεμινάρια καθώς και σχολές προπονητών (υπό την ΓΓΑ). Από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι και το 2022, έχει διοργανώσει 22 Πανελλήνια πρωταθλήματα και πάνω από 200 διασυλλογικά και ημερίδες. Στα Πανελλήνια πρωταθλήματα (Α,Β,Γ κατηγορίας) συμμετέχουν  περίπου 1600 αθλητές και πάνω από 350 πτυχιούχοι προπονητές και βοηθοί όλων των επιπέδων. Τα εγγεγραμμένα σωματεία στο ειδικό μητρώο της ΓΓΑ, ανέρχονται σε 82 και τα ενεργά σε διαδικασία εγγραφής σε 70 (σύνολο 152). Από το  2000 η Ομοσπονδία συμμετέχει σε όλα τα  Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα  ετήσια OPEN  Μεσογειακού και Βαλκανικού επιπέδου, OPEN τα οποία διοργανώνονται και στη χώρα μας. 
Η Ομοσπονδία Wushu Kung Fu είναι από τις ελάχιστες στα μαχητικά αθλήματα,  πέρα από την αρμόδια ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, που διαθέτει πτυχιούχο προπονητή ΑΜΕΑ, πιστοποιημένο από την Γ.Γ.Α. Επιπλέον, έχει επίσημα εντάξει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματά της, την Ειδική Άθληση (Parawushu). 
Η κοινωνική δράση της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει δωρεές σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνεργασία με την  Unicef σε θέματα ρατσισμού, συμμετοχή σε διοργανώσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, αιμοδοσίες, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς περιοχών, συλλογή τροφίμων και ένδυσης κ.λπ.  
Συνεργάζεται σταθερά με την Γ.Γ.Α., το Υπουργείο Παιδείας και Δήμους και αναλαμβάνει να παρέχει δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας με έμφαση στην  προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διδασκαλία της σωστής συμπεριφοράς και στάσης κυρίως σε περιοχές όπου η παραβατικότητα εμφανίζεται συχνότερα. 
 
ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Όραμα
Το όραμα της Ομοσπονδίας είναι να αναδείξει την αξία και την χρησιμότητα του αθλήματος του Wushu Kung Fu στην Ελληνική κοινωνία και μέσα από αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπου (σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά), στην υγεία, στην κοινωνική αρμονία και συνέργεια (εθελοντισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα) και στον σεβασμό στη φύση και σε κάθε μορφή ζωής.
Αποστολή 
Για να μπορέσει να πραγματώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το όραμα της και το λόγο ύπαρξης της, η Ομοσπονδία προσδιορίζει την αποστολή της ως ακολούθως: 
•  Διάδοση των αγωνισμάτων της σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και σταδιακή ανάπτυξη της φήμης του αθλήματος στην ελληνική κοινωνία.
• Σταθερή αναβάθμιση του επιπέδου συνολικά. Διοικητικά, προπονητικά, αθλητικά, διαιτητικά, κοινωνικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια της νοοτροπίας όλων των μελών που απαρτίζουν την οικογένεια του Γουσού, ώστε να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν, από το σύνολό της, οι αρχές και οι αξίες αυτής της τέχνης, οι οποίες και κάνουν το άθλημα ιδιαίτερο. Η Ομοσπονδία συστηματικά επιχειρεί μέσα από το παράδειγμα και μέσα από επιμορφωτικές συναντήσεις (ατομικές και συλλογικές) να εμφυσήσει το πνεύμα της Γουσού, το οποίο χαρακτηρίζεται από γενναιότητα, επιμονή, αγώνα, ευγένεια, δικαιοσύνη. Η μαχητική τέχνη από μόνη της έχει μικρή αξία αν δεν συνδυάζεται με πνεύμα ευγένειας, προσφοράς και δικαιοσύνης. 
• Καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας. Εξωστρέφεια, συμμετοχή, προσφορά, συνεργασία, κοινωνικό ενδιαφέρον. Η Ομοσπονδία  είναι μέρος της ευρύτερης ζωής και πρέπει να μείνει σε επαφή με αυτή ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η αύξηση των κοινωνικών δράσεων είναι διαρκής σκοπός.
 


wushu.org.gr

CATEGORY